فهرست مطالب

پژوهشنامه امامیه
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • طاهره جوادنیا*، مصطفی جعفرطیاری، محمدحسن نادم صفحات 5-24

    عقل یکی از منابع مهم معرفت است. مکتب های گوناگون، در طول تاریخ، دیدگاه های متفاوتی درباره عقل مطرح کرده اند. در نهج البلاغه، که یکی از منابع موثق نزد شیعه است، نقش عقل در کسب معرفت دینی مطرح شده است. در این مقاله نقش عقل در شناخت خدا از دیدگاه نهج البلاغه بررسی می شود. ابتدا به مفهوم شناسی عقل و تعریف آن می پردازیم و سپس جایگاه و ارزش عقل در نهج البلاغه را بررسی می کنیم. در ادامه میزان توانایی عقل در شناخت خدا را که شامل براهین عقلی دال بر وجود خدا است بررسی خواهیم کرد و در انتها محدودیت های عقل و ناتوانی آن در احاطه بر وجود خدا را می کاویم. نتیجه این پژوهش آن است که هرچند در نهج البلاغه، از ناتوانی عقل در احاطه بر وجود خدا سخن گفته شده، اما براهین عقلی نیز که بر وجود خدا دلالت دارد اقامه شده است.

    کلیدواژگان: عقل، منبع معرفت، شناخت خدا، نهج البلاغه
  • رضا اسفندیاری (اسلامی) * صفحات 25-51

    بخش اصلی منابع معرفت دینی را نصوص شرعی، اعم از آیات و روایات، تشکیل می دهد. در اندیشه اصولی امامیه، به طرز خاصی استفاده از نصوص و دلالت شناسی آن به مبانی کلامی معینی درباره صفات شارع متکی شده است که ارتباط صاحب متن با متن را نشان می دهد. در لابه لای کلمات اصولیان امامیه این مبانی را می توان استخراج کرد و در شش بند برشمرد: 1. قدسی بودن نصوص؛ 2. وجود صفت علم، اراده و حکمت در شارع و نپذیرفتن جهل و عجز و بخل برای او؛ 3. عرفی بودن زبان شارع؛ 4. واقع نمایی زبان شارع؛ 5. استقامت و انسجام درونی نصوص شرعی؛ 6. وجود لایه های معنایی در نصوص. نتیجه پذیرش این مبانی عبارت است از: دفع شبهات هرمنوتیکی در باب عرفی بودن زبان دینی، اعجاز نصوص قرآنی و امکان تاویل صحیح در آیات قرآنی.

    کلیدواژگان: دلالت شناسی، زبان قرآن، زبان شارع، مبانی اصولی، متون مقدس
  • نفیسه فقیهی مقدس* صفحات 53-78
    این نوشتار با روش تحلیل محتوا و با استفاده از رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی بر اساس روش نورمن فرکلاف، نوع نگرش و بینش حضرت علی j را در ضمن تحلیل گفتمان ایشان درباره موضوع امامت تبیین می کند. گفتمان «امامت منصوص»، در مقابل گفتمان «رهبری انتخابی» که ملاک تشخیص رهبری را رای و اجماع امت معرفی می کند، گفتمانی است که در بستر جامعه شناختی مجال توسعه نیافت و تفکر جامعه به سمت ایدیولوژی «انتخاب» در امر خلافت نبوی به پیش رفت. حضرت علی j در دفاع از ایدیولوژی قدرت و زعامت الاهی، استدلال ها و راهبردهای خردمحور خویش را در برهه های مختلف مطرح کرد تا با ثبت سند حقانیت باور اصیل اسلامی در حوزه امامت، بر جانشینی منصوص خویش اقامه برهان کند. با توجه به اینکه جایگاه امامت منصوص و گفتمان مربوط به آن در شیعه ظهور دارد، به منظور پذیرش فرامذهبی موضوع، متون روایی و تاریخی اهل سنت محور دریافت اطلاعات لازم برای تحقیق است. نتایج، حاکی از آن است که حضرت علی j با بهره گیری از ساختارهای زبانی و ایدیولوژیکی در انتقاد از گفتمان های حاکم، در صدد بازتولید گفتمان نبوی در امر وصایت و ولایت است.
    کلیدواژگان: امامت منصوص، اهل سنت، تحلیل گفتمان انتقادی، نورمن فرکلاف
  • راهین تک فلاح، سید محمدباقر حجتی*، مهدی مهریزی طرقی صفحات 79-108

    ادعیه ماثوره بخش مهمی از احادیث شیعه را در بر می گیرد. تدوین این گونه از ماثورات از همان دوره های نخستین محل توجه محدثان بوده است. کتاب جامع و ارزشمند مصباح المتهجد و سلاح المتعبد از مشهورترین مواریث حدیثی شیعه در باب ادعیه است که مولف آن، شیخ طوسی، از محدثان برجسته قرن چهارم و پنجم است. این کتاب از قدیمی ترین گونه نگارشی ادعیه است که به دست ما رسیده و از لحاظ تاریخی جایگاه خاصی دارد. بر اساس شواهد موجود، پس از شیخ طوسی، بسیاری از محدثان به این کتاب به عنوان یکی از منابع و مصادر حدیثی توجه داشته و به آن استناد داده اند. هدف اصلی و محور این پژوهش بررسی میزان درجه اعتبار روایات کتاب مصباح المتهجد است. بررسی بر اساس مختار نگارندگان بر مشرب وثوق سندی بوده و نتیجه این پژوهش، ضعف سندی رجالی روایات این کتاب به دلیل موقوف، مرفوع یا مرسل بودن اسناد و وجود راویان ضعیف، مجهول و مهمل است.

    کلیدواژگان: مصباح المتهجد، شیخ طوسی، اعتبارسنجی، وثوق سندی
  • حمیدرضا فتحی سقزچی*، محمدجواد ارسطا، سید محمدصادق احمدی صفحات 109-131

    ولایت، موضوعی است که فقهای امامیه در طول تاریخ، درباره اش تحقیق و تتبع کرده اند. در میان ابواب مختلف فقه، مباحثی هست که فقیه را ناچار می کند درباره ولایت فقیه بحث و بررسی کند. هدف اصلی در پرداختن به مسئله ولایت، یافتن پاسخ این پرسش است که: اگر مجتهدی جامع الشرایط، اداره جامعه را بر عهده گیرد، فقه امامیه برای او چه مرتبه ای از ولایت را قایل است و قلمرو ولایت او تا چه محدوده ای است؟ تحقیق و تتبع در آثار مکتوب فقیهان به این نتیجه می انجامد که اختلاف دیدگاه بین فقیهان و متفاوت بودن استدلالشان از نکات بارز این مبحث است. می توان گفت اوضاع سیاسی و اجتماعی در دوران های مختلف تاریخی نیز در تعیین محدوده اختیارات فقها نقش موثری داشته است. این مقاله دیدگاه انصاری و عبدالکریم حایری، دو تن از فقیهان مشهور، را می کاود.

    کلیدواژگان: فقیه، ولایت، معانی ولایت، مراتب ولایت
  • شهلا امینی*، حامد ناجی اصفهانی، محمدجواد شمس صفحات 133-157

    رحمت واسعه الاهی همواره از جانب ذات خداوند سبحان به سوی مخلوقات در جریان است. به دلیل سنخیت نداشتن مخلوقات با ذات خداوندی، نیاز به واسطه ای است که این رحمت را دریافت کند و به مخلوقات برساند. این واسطه در عصر حاضر حضرت ولی عصر f است. اگرچه ما در زمان غیبت از نعمت ولایت تشریعی ایشان محرومیم، اما بررسی جایگاه تکوینی حضرت به عنوان واسطه فیض الاهی موضوعی است که ما با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بررسی سه صفت از اوصاف ایشان، به آن پرداخته ایم. مهم ترین دستاوردهای این مقاله چنین است: مظهریت تام حضرت ولی عصر برای همه اسمای الاهی و همچنین تناسب با کل عوالم وجود از طریق تجلی یافتن در تمام اسما به نحو سریانی به حکم مظهریت اسم جامع «الله»، شانیت خلافت الاهی را برای ایشان رقم زده است. حضرت به واسطه خزاین اسمای الاهی، که به منزله قوای ایشان است، امور عالم را تدبیر می کند و به همه مخلوقات فیض می رساند. ایشان در هر لحظه و آنی با مظهری از مظاهر الاهی است و عالمی از عوالم وجود را تدبیر می کند؛ و این همراهی با مظاهر در همه زمان ها بر اساس اسم «العدل» الاهی ایشان صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: حضرت ولی عصر ، طهارت، خلیفه الله، باب الله، العدل
  • سید ابوالحسن نواب، ابراهیم قاسمی، محمود علیخانی کشکک* صفحات 159-182

    عوامل موفقیت علویان تبرستان در تشکیل حکومت و تداوم تفکر شیعی در شمال ایران موضوع این نوشتار است. مسایل اصلی این پژوهش عبارت اند از: تبیین واژه «امام زاده» و فهم صحیح و دقیق آن و جایگاه حقیقی امام زادگان، اعتقاد به شیعه بودن علویان تبرستان و حدود و ثغور جغرافیایی شمال ایران که در شکل گیری حکومت شیعی در این منطقه اثرگذار بوده است. عوامل پیروزی و موفقیت علویان تبرستان از کاربردی ترین مباحثی است که باید بدان توجه شود تا بتوان درباره تداوم تفکر شیعی در منطقه شمال ایران تامل کرد. در این پژوهش، این موضوع با رویکرد توصیفی تحلیلی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: علویان، تبرستان، شیعه، امام زادگان، حکومت
  • سید محمد الحسینی، سید اصغر محمودآبادی*، منصور داداش نژاد، کیوان لولویی صفحات 183-206

    شیعیان نیز مانند اهل سنت به نوشتن سیره پیامبر اسلام k علاقه مند بوده اند و آثاری در این زمینه نگاشته اند. در سیر تاریخی این سبک تالیفی، قرن ششم هجری دوران رشد و نمایان شدن شاخصه های سیره نویسی شیعیان است. نگارش سیره نبوی برای شیعیان فرصتی بود تا باور و اندیشه های مذهب خود و نیز جایگاه و حقانیت ایمه و اهل بیت را نمایان و تایید کنند، همان مجالی که نگاشتن سیره نبی مکرم اسلام k برای اهل سنت به منظور پاس داشت شیخین فراهم آورده بود. بعد از کوشش های شیعیان برای نوشتن سیره نبوی در پنج قرن نخست هجری، اولویت های نویسندگان شیعه از قرن پنجم و ششم به بعد، تغییر کرد و اغلب، از نگارش درباره پیامبر به پژوهش هایی درباره زندگی دوازده امام معطوف شد. در این دوران، شیعیان نگارش اختصاصی درباره سیره پیامبر را رها کردند و بیشتر آثاری نگاشتند که علاوه بر زندگی رسول خدا شامل سیره و زندگی سیزده معصوم دیگر نیز بود.

    کلیدواژگان: سیره نبوی، شیعیان، تاریخ اهل بیت، امام علی 
  • محمدرضا ملانوری شمسی*، محمد غفوری نژاد، امداد توران صفحات 207-229

    یکی از وظایف مهم متکلم تبیین آموزه های دینی است. منظور از «تبیین» در علم کلام آن است که متکلم گزاره اعتقادی را به گونه ای برای مخاطبان توضیح دهد که آنان تصویر روشن و واضحی از آموزه اعتقادی در ذهن خود بیابند. سید دلدارعلی نقوی، یکی از شخصیت های بزرگ مکتب کلامی لکهنو در قرن سیزدهم هجری، در مهم ترین اثر کلامی اش با عنوان عماد الاسلام، از روش های متعددی در تبیین امامت بهره برده است. در این تحقیق با مروری بر نسخه خطی این کتاب روش هایی را که او در این مقام استفاده کرده استخراج کرده و برشمرده ایم. وی در تعریف امامت و تعریف نص جلی و خفی از روش تعریف مفردات، در مسئله وجوب امامت، عصمت، راه های تعیین امام و وجود یا فقدان نص از روش ذکر تاریخچه، در بحث حجیت اجماع و وجوب امامت از روش ذکر مبانی، در تشریح وجوب نداشتن نصب امام از جانب خداوند، معصوم نبودن امام و وجود دو امام در یک زمان از روش ذکر لوازم و پیامدها، در تبیین وجوب نصب امام بر خداوند و اینکه امام باید عالم به کل دین و افضل از مردم باشد از روش ذکر مثال و تشبیه، در تبیین امامت از روش ذکر فواید و کارکردها و در موضوعات مختلف از جمله وجوب نصب امام و امامت حضرت علی j از روش استفاده از روایات بهره برده است.

    کلیدواژگان: روش شناسی کلامی، سید دلدارعلی نقوی، عماد الاسلام، تبیین، امامت
  • رضا الاهی منش*، علیرضا ارجمندی صفحات 231-252
    ترسیم سیر و سلوک عرفانی تا رسیدن به مقام وصول و شهود برای سالکان کوی حق، پیوسته دغدغه عارفان بوده است. این مقاله که به شیوه توصیفی تحقیقی نگاشته شده در پی یافتن چگونگی این سیر تا تحقق از نگاه ابن میثم بحرانی است. بر اساس یافته های تحقیق، ابن میثم بحرانی اولین مقدمه سالک برای شهود را «یقظه» معرفی می کند و بعد «عزم»ی مستحکم که استقامت و مجاهدت و به عبارتی دیگر، «ریاضت» شرعی را می طلبد. او از بین دیگر مقدمات مهم در سیر و سلوک به «خلوت» و «عزلت» معقول و مشروع و انتخاب بهترین و ناب ترین زمان برای خلوت انس با معبود و محبوب اشاره می کند. از نگاه او، سالک برای رسیدن به مقام شهود باید به «مراقبه»، «محاسبه»، «معاتبه» و «معاقبه»، از یک حیث، و «تخلیه» و «تحلیه»، از حیث دیگر، اهتمام ورزد: زیرا هر کدام از این تمهیدات و مراحل رفتاری و قلبی لازمه سیر و سلوک الی الله و مقدمات وجودی ورود به مراحل بالاتر سلوکی برای حصول فتوحات غیبی و رسیدن به مقام «عبدالله» و «عندالله» خواهد بود. ابن میثم بحرانی انسان کامل را دارای مقام کامل شهود می داند و او را مقتدای اهل سلوک و صاحب مقام ولایت و امامت معرفی می کند.
    کلیدواژگان: سلوک، شهود، ابن میثم بحرانی، شرح نهج البلاغه
  • بهمن زینلی*، سید محمدصادق حسینی کجانی صفحات 253-276

    جامعه اسلامی در دوران امامت امام حسن عسکریj (254-260 ه.ق.) با مسایل اعتقادی، سیاسی و فرهنگی متعددی مواجه شد. اقدامات خشن و سرکوبگرانه عباسیان، فعالیت جریان های انحرافی و شبهه افکن، شورش زنگیان و قیام برخی از علویان، از جمله مسایلی بود که امنیت و سلامت جامعه اسلامی در عرصه های سیاسی، اجتماعی و اعتقادی را دچار بحران کرده بود. امام حسن عسکری j همسو با رسالت الاهی خویش در مواجهه با این مسایل، راهکارهای عملی و راهبردهای سازنده و تاثیرگذاری اتخاذ کرد که نتیجه اش حفظ تشیع و ایجاد آمادگی و زمینه سازی برای غیبت امام زمانf بود. هدف پژوهش حاضر، که با استناد به منابع اصلی و به شیوه توصیفی تحلیلی تدوین شده، تبیین نحوه مواجهه آن حضرت با اقدامات دو جریان مخرب اعتقادات جامعه اسلامی، یعنی خلافت عباسی و جریان های شبهه افکن، است. پرسش اصلی این پژوهش آن است که: امام حسن عسکری چه شیوه ای در برابر این دو جریان در پیش گرفت و تفاوت مواجهه امام با بنی عباس و جریان های شبهه افکن چه بود؟ فرضیه این پژوهش آن است که شیوه امام، نفی هر دو جریان بود، اما متناسب با روش و اقدامات این دو جریان، تعامل و مواجهه نرم با عباسیان، و صراحت و رفتار تند با جریان های شبهه افکن را در پیش گرفت.

    کلیدواژگان: امام حسن عسکری ، عباسیان، جریان های شبهه افکن، مواجهه، تعامل
  • محسن فداکار لنگرودی*، سید حسن بطحایی، یدالله دادجو، رجب اکبر زاده صفحات 277-295

    اعتقاد به «خلود دوزخیان در جهنم» مسئله ای است که هم فیلسوفان، متکلمان، و اندیشمندان مطرح کرده اند و هم در شرع مقدس مطرح شده است. خلود دوزخیان به معنای زیستن همیشگی آنان در دوزخ و عالم پس از مرگ است؛ بدین معنا که برخی از آنان برای همیشه در جهنم اند و از نعمت های خدا محروم خواهند شد و پیوسته در رنج و عذاب به سر خواهند برد. پرسش این پژوهش آن است که: خلود دوزخیان در جهنم، از منظر آیات قرآن کریم به چه معنا است؟ و صدرالدین شیرازی چه تفسیری ذیل آیات مربوط به این موضوع دارد؟ درباره خلود و دوام در عذاب، ایراداتی مطرح شده که از جمله آنها مخالفت خلود در عذاب با رحمت واسعه الاهی، عدالت او و فطرت الاهی است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و بر اساس استدلال استنتاجی، خلود دوزخیان در آتش را از دیدگاه آیات و روایات بررسی می کند و ضمن تبیین این نظریه به تشریح نظریه ملاصدرا و تنقیح آن می پردازد.

    کلیدواژگان: خلود در جهنم، قرآن کریم، صدرالدین شیرازی، خلود دوزخیان
  • عباس حیدرزاده*، مهدی فرمانیان، ناصر رفیعی محمدی، حبیب حاتمی کنکبود صفحات 297-314
    مداحان به عنوان قشر تاثیرگذار و آشنای با مکتب اهل بیت b موظف اند مبانی قرآن کریم و اهل بیت b را در ظلم ستیزی برای مردم بیان کنند و از این طریق روحیه ظلم ستیزی را در جامعه گسترش دهند. در این تحقیق، که با رویکرد توصیفی تحلیلی انجام شده، ابتدا به مبانی ظلم ستیزی در قرآن، سنت و عقل پرداخته ایم. سپس بر نقش مداحان در آگاهی بخشی به مردم در زمینه ظلم به خداوند در اموری همچون شرک، ریا و توسل غیرمشروع و نیز مبارزه با آنها تاکید کرده ایم. در ادامه نقش مداحان در ایجاد روشنگری در جامعه در زمینه های ظلم مردم به مردم، ظلم مردم به خود، ظلم مردم به حاکم و ظلم حاکم به مردم بررسی شده است. کاربرد اساسی شعر به عنوان ابزار مداحان در مبارزه با ظلم از صدر اسلام تا کنون موضوع دیگری است که در این مقاله به آن پرداخته ایم. همچنین، نقش اساسی مداحان در گسترش روحیه مبارزه با حاکم ظالم در جامعه و پیروزی در سه مقطع مبارزه با رژیم پهلوی، دفاع مقدس و دفاع از حرم های عراق و سوریه در حمله گروه های تکفیری را بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: ظلم، ظلم ستیزی، استکبار، مداحان
|
  • Tahereh Javadniya *, Mostafa Jafar Tayyari, MohammadHasan Nadem Pages 5-24

    Intellect is one of the most important sources of knowledge. Various schools of thought throughout history have put forward different views on intellect. In Nahj al-Balaghah, which is one of the reliable sources among the Shiites, the role of intellect in acquiring religious knowledge is expressed. In this article, the role of intellect in knowing God from the perspective of Nahj al-Balaghah is examined. First, we deal with the concept of intellect and its definition, and then we examine its position and value in Nahj al-Balaghah. In the following, we will examine the extent of the intellect's ability to know God, which includes rational arguments for the existence of God. In the end, we will explore the limitations of the intellect and its inability to surround God's existence. The result of the research is that although the inability of the intellect to surround God's existence is discussed in Nahj al-Balaghah, rational arguments for the existence of God are also made therein.

    Keywords: Intellect, source of knowledge, Cognition of God, Nahj al-Balaghah
  • Reza Esfandiyari (Eslami) * Pages 25-51

    The main part of the sources of religious knowledge consists of religious texts, including verses and hadiths. In the Imami Osuli thought, the use of texts and their semantics, in a particular way, are based on certain theological fundamentals about the attributes of Share‘, which show the relationship between the text and its owner. From among the words of the Imami Osuli scholars, the fundamentals can be extracted and enumerated in six items: 1. Divinity of the texts 2. The existence of knowledge, will and wisdom in Share‘, and the rejection of ignorance, helplessness and stinginess for him 3. The ordinary language of Share‘ 4. Realism of the language of Share‘ 5. Internal consistency and coherence of religious texts 6. Existence of semantic layers in texts. The result of accepting these fundamentals is repelling hermeneutic doubts about the following issues; the ordinariness of the language of religion, the miraculousness of Quranic text and the possibility of correct interpretation of Quranic verses.

    Keywords: semantics, language of Quran, Language of Share‘, Osuli Fudamentals, Sacred texts
  • Nafiseh Faghihi Moghaddas * Pages 53-78
    Using content analysis method as well as critical discourse analysis approach based on Norman Fairclough method, this article explains the mindset and outlook of Imam Ali (AS) while analyzing his discourse on Imamate. The discourse of "appointed Imamate", as opposed to the discourse of "elected leadership" which introduces the opinion and consensus of community as the criterion for recognizing the leader, is a discourse that did not develop in the sociological context and, in turn, social thought moved towards the ideology of "choice" in the matter of prophetic caliphate. In defense of the ideology of divine power and leadership, Imam Ali (AS) presented his rational arguments and strategies at different times in order to prove his appointed succession by recording the document of the legitimacy of the genuine Islamic belief in the field of Imamate. Considering that the position of the appointed Imamate and its related discourse are emerging in Shiism, in order to accept the subject trans-religiously, the research is based on Sunni narrations and historical texts. The results indicate that Imam Ali (AS) by using linguistic and ideological structures in criticizing the ruling discourses sought to reproduce the prophetic discourse on guardianship and leadership.
    Keywords: Appointed Imamate, Sunnis, critical discourse analysis, Norman Fairclough
  • Rahin Takfalah, Seyyed MohammadBaqer Hojjati *, Mehdi Mehrizi Toroghi Pages 79-108

    Narrated prayers are an important part of Shiite hadiths. Compilation of such prayers has been the focus of the hadith scholars since the first periods. The comprehensive and valuable book Mesbah al-Motehajjed wa Selah al-Moteabbed is one of the most famous Shiite hadith heritages on prayer, the author of which is Sheikh Tusi, one of the prominent hadith scholars in the fourth and fifth centuries. This book is one of the oldest types of prayer writing that has reached us and has a special place in history. According to the available evidence, after Sheikh Tusi, many hadith scholars have considered and referred to this book as one of the sources of hadith. The main purpose and focus of this research is to investigate the degree of validity of the narrations of the book Mesbah al-Motehajjed. The study is based on the reliability of transmitters, according to which the result of the research is the weakness of the narrations due to being Moghouf (going back to the companions of the infallibles), Marfou (including the omission of some of the transmitters from the beginning of the chain of transmission), Mursal (lacking the chain of transmission) as well as including weak, unknown and unconfirmed transmitters.

    Keywords: Mesbah al-Motehajjed, Sheikh Tusi, Validity Investigation, Reliability of Transmitters
  • HamidReza Fathi Saghghezchi *, MohammadJawad Arasta, Seyyed MohammadSadegh Ahmadi Pages 109-131

    Guardianship is a subject that Imami jurists have researched and investigated throughout history. Among the various chapters of jurisprudence, there are issues that make jurists discuss and examine welayt faghih (the guardianship of the jurist. The main purpose of addressing the issue of guardianship is to find the answer to the question: If a qualified jurist takes over the administration of the society, what level of guardianship does Imami jurisprudence consider for him and to what extent is the territory of his guardianship? Research and investigation into the written works of jurists lead to the conclusion that the difference of views and arguments between jurists is one of the salient points in this regard. It can be said that the political and social situation in different historical periods has also played an effective role in determining the authority of jurists. This article explores the views of two prominent jurists Ansari and Abd al-Karim Haeri.

    Keywords: jurist, guardianship, Meanings of Guardianship, Levels of Guardianship
  • Shahla Amini *, Hamed Naji Esfahani, MohammadJavad Shams Pages 133-157

    The vast divine mercy is always flowing from the essence of God Almighty to the creatures. Due to the incompatibility of creatures with the essence of God, there is a need for a mediator to receive His mercy and deliver it to the creatures. This mediator in the present age is the Master of the Age (A.T.F.S). Although we are deprived of the blessings of his legislative guardianship during his absence, the study of his worldly position as a mediator of divine grace is a subject that we have addressed using a descriptive-analytical method and by examining three attributes of his. The most important achievements of this article are as follows: The full manifestation of the master of the age for all divine names and also the proportion to all worlds of existence by appearing in all names as the manifestation of the comprehensive name "Allah" has determined the status of divine caliphate for him. Through the treasuries of the divine names, which are as his powers, the Imam manages the affairs of the universe and bestows the grace on all creatures. He is in every moment and instant with a manifestation of the divine manifestations and devises a world of the worlds of existence; and this association with manifestations at all times is based on his divine name "Al-Adl".

    Keywords: The Master of the Age (A.T.F.S), Purity, Representative of Allah, Gate of Allah, Justice
  • Seyyed Abu AlHasan Navvab, Ebrahim Qasemi, Mahmud Alikhani Kashkak * Pages 159-182

    The factors of the success of Tabarestan Alawites in forming the government and the continuation of Shiite thought in northern Iran are the subjects of this article. This study seeks to explain the following issues: the meaning of the word "Imamzadeh" and its correct and accurate understanding, the true position of Imamzadehs, the belief that the Alawites of Tabarestan are Shiite, and the geographical boundaries of northern Iran that have been effective in forming a Shiite government in this region. The factors of the victory and success of Tabarestan Alawites are among the most practical issues that should be considered in order to reflect on the continuation of Shiite thought in the northern region of Iran. In this research, the above-mentioned issues are investigated with a descriptive-analytical approach.

    Keywords: Alawites, Tabarestan, Shiism, Imamzadehs, Government
  • Seyyed Mohammad AlHoseyni, Seyyed Asghar Mahmud Abadi *, Mansur Dadashnejad, Keywan Loloyi Pages 183-206

    Shiites, like Sunnis, have been interested in writing the biography of the Prophet of Islam (S) and have written works in this field. In the historical course of this style of writing, the sixth century AH is the period of growth and emergence of the characteristics of Shiite biography. Writing the Prophet's biography was an opportunity for the Shiites to show and confirm the beliefs and ideas of their religion, as well as the status and legitimacy of the Imams and the Ahl al-Bayt, the same opportunity that the biography of the Holy Prophet of Islam (S) provided for the Sunnis to protect the two sheikhs. After the efforts of the Shiites to write the Prophet's biography in the first five centuries AH, the priorities of Shiite authors changed from the fifth and sixth centuries onwards, and often turned from writing about the Prophet (S) to doing research on the life of the twelve Imams. During this period, the Shiites abandoned the exclusive writing about the biography of the Prophet (S) and wrote mostly works that, in addition to the life of the Messenger of God, included the biography and life of the thirteen other infallibles.

    Keywords: The Prophet's Biography, Shiites, History of Ahl al-Bayt, Imam Ali (AS)
  • MohammadReza Mollanuri Shamsi *, Mohammad Ghafurinejad, Emdad Turan Pages 207-229

    One of the important tasks of a theologian is to explain religious teachings. "Explanation" in theology means that the theologian explains the doctrinal statement to the audience in such a way that they find a clear picture of the doctrinal teaching in their minds. Seyyed Deldar Ali Naghavi, one of the great personalities of the Lucknow theological school in the thirteenth century AH, in his most important theological work entitled Emad al-Islam, has used several methods to explain the Imamate. In this study, by reviewing the manuscript of his book, we have extracted and enumerated the methods he has employed in this regard. They are as follows: The method of terms definition in defining the Imamate and explicit and implicit text, the method of history description in the issue of the necessity of the Imamate, infallibility, ways of determining the Imam and the existence or absence of the text, the method of principles expression in the discussion of the authority of consensus and the necessity of the Imamate, the method of mentioning the consequences and outcomes in expounding the non-necessity of appointing an Imam by God, the fallibility of the Imam and the existence of two Imams at the same time, the method of making example and analogy in explaining the necessity of appointing the Imam by God and that the Imam should be knowledgeable about the whole religion and be the best of people, the method of mentioning the benefits and functions in explaining the Imamate, the method of using narrations in various subjects, including the necessity of Imam appointment and the Imamate of Imam Ali (AS).

    Keywords: theological methodology, Seyyed Deldar Ali Naghavi, Emad al-Islam, explanation, Imamate
  • Reza Elahimanesh *, Alireza Arjmandi Pages 231-252
    The depiction of mystical journey until reaching the position of attainment and intuition for the seekers of the truth has been a constant concern of mystics. Using a descriptive-research method, this article seeks to find out how this path is passed from the point of view of Ibn Meysam. According to the findings of the research, Ibn Meysam Bahrani introduces yaghzah (awakening) as the first step of the seeker to intuition and then the firm determination which requires perseverance and struggle and in other words, religious riyazat (austerity). Among other important preliminaries of the journey, he mentions the reasonable and legitimate khalwat (solitude) and ozlat (seclusion) and the choice of the best and purest time for the solitude of man and his beloved. In his view, in order to attain the status of intuition, on the one hand the seeker must strive for moraghabah (meditation), mohasabah (calculation), mo‘atabah (interrogation) and mo‘aghabah (retribution), and on the other hand, for takhliyah (evacuation) and tahliyah (adornment). This is because each of these preliminaries and behavioral and heart stages is necessary for the journey to God counted as the existential preconditions for entering the higher stages of spirituality in order to achieve unseen openings and the position of abdollah (servant of God) and endallah (in presence of god). Ibn Meysam Bahrani considers the perfect man to have the position of full intuition and introduces him as the leader of seekers to God and the holder of the position of guardianship and Imamate.
    Keywords: Journey to God, intuition, Ibn Meysam Bahrani, Explanation of Nahj al-Balaghah
  • Bahman Zeynali *, Seyyed MohammadSadegh Hoseyni Kojani Pages 253-276

    The Islamic society during the Imamate of Imam Hasan Askari (AS) (254-260 AH) faced many religious, political and cultural issues. The violent and repressive actions of the Abbasids, the activities of deviant and skeptical currents, the Zangian rebellion and the uprising of some Alawites were among the issues that had caused a crisis for the security and health of the Islamic society in the political, social and ideological spheres. Imam Hasan Askari (AS) in line with his divine mission in the face of these issues, adopted practical solutions and constructive and effective strategies, the result of which was to preserve Shiism and pave the ground for the occultation of Imam Zaman (AS). The purpose of the present study, which is based on the main sources and has been done in a descriptive-analytical method, is to explain how he dealt with the actions of two destructive currents of Islamic society, namely the Abbasid Caliphate and the skeptical currents. The main question of this research is, what method did Imam Hasan Askari take against these two currents and what was the difference between Imam's confrontation with Bani Abbas and skeptical currents? The hypothesis of this research is that the Imam's method was the negation of the both groups, but in proportion to the methods and actions of these two groups, he interacted softly with the Abbasids, and explicitly and harshly treated the skeptical currents.

    Keywords: Imam Hassan Askari (AS), Abbasids, Skeptical Currents, confrontation, Interaction
  • Mohsen Fadakar Langerudi *, Seyyed Hasan Bathayi, Yadollah Dadju, Rajab Akbarzadeh Pages 277-295

    Belief in the immortality of the people of Hell is an issue that has been raised by philosophers, theologians, and thinkers, as well as the holy sharia. The immortality of the people of Hell means that they will live forever in Hell and the hereafter; it indicates that some of them will be in Hell forever and will be deprived of the blessings of God and will be in constant torment. The question of this research is: What is the meaning of immortality of the people of Hell from the perspective of the verses of the Holy Quran? And what is the interpretation of Sadr al-Din Shirazi on the verses related to this subject? Regarding immortality and permanence in torment, some objections have been raised, including the opposition of immortality and permanence in torment to the vast divine mercy, God' justice and divine nature. Using a descriptive-analytical method and based on inferential reasoning, this research examines the immortality of the people of Hell in fire from the perspective of verses and hadiths and while clearing up this theory, explains Molla Sadra's theory and revises it.

    Keywords: Immortality in Hell, Holy Quran, Sadr al-din Shirazi, Immortality of the People of Hell
  • Abbas Heydarzadeh *, Mahdi Farmaniyan, Naser Mohammadi Rafi‘I, Habib Hatami Kankabud Pages 297-314
    The eulogists, as an influential group familiar with the school of Ahl al-Bayt (AS) (the Household of the Prophet), are obliged to express the principles of the Holy Quran and Ahl al-Bayt (AS) in anti-oppression for the people and thus spread the spirit of anti-oppression in the society. In this research, which has been done with a descriptive-analytical approach, we have first dealt with the principles of anti-oppression in the Qur'an, tradition and reason. Then, we have emphasized the role of the eulogists in informing the people about the oppression towards God and fighting against its examples such as polytheism, hypocrisy and illegitimate recourse. In the following, the role of the eulogists in creating enlightenment in the society in the fields of oppression of the people to the people, oppression of the people to themselves, oppression of the people to the ruler and oppression of the ruler to the people has been studied. The basic use of poetry as a tool of the eulogists in the fight against oppression from the beginning of Islam until now is another issue addressed in this research. We have also examined the essential role of the eulogists in three issues: 1. Spreading the spirit of struggle against the oppressive ruler in the society 2. Defeating the Pahlavi regime in the three stages of struggle 3. The holy defense and the defense of the holy shrines of Iraq and Syria in the attack of heterodox groups.
    Keywords: Oppression, Anti-oppression, arrogance, Eulogists